Καθαρισμός και περιποίησηΤο χαλί δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό για το σπίτι, είναι στην ουσία μια επένδυση. Ένα στοιχείο που προσδίδει ζεστασιά, κομψότητα και άνεση στους χώρους, όπου περνάτε την καθημερινότητάς σας και μοιράζεστε τις αναμνήσεις σας. Ένα απόκτημα που ίσως για πολλούς να έχει και συναισθηματική αξία, ειδικά αν έχει περάσει στα χέρια σας ως πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, από γενιά σε γενιά. Για αυτούς λοιπόν τους λόγους, φροντίστε να είναι πάντα καθαρό και γεμάτο υγεία, αφήνοντας τα λαμπερά χρώματα και την απαλή του υφή να ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, όπως και τη διάθεσή σας!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαλιά, λόγω της περίτεχνης ύφανσής τους, έχουν την ιδιαιτερότητα να συσσωρεύουν πέρα από σκόνη και χώμα, πολλούς τύπους ρύπων, όπως χιλιάδες βακτήρια, ακάρεα, μικρόβια, ακόμα και αλλεργιογόνα από ζώα και έντομα. Και όλα αυτά πως απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας; Περπατήστε επάνω στο χαλί, είναι αρκετό! Αλλεργίες και άσθμα είναι οι πιο συνηθισμένες δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλούνται από βρώμικα χαλιά και μοκέτες. Επίσης, σε χώρους με αυξημένη υγρασία, η δημιουργία μούχλας αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό θέμα υγείας.

Διακοσμητικά δαπέδουΓια τη σωστή λοιπόν υγιεινή του χώρου σας και την αποφυγή αλλεργιών, ειδικά αν έχετε παιδιά και κατοικίδια στο σπίτι, τα χαλιά σας πρέπει να καθαρίζονται αρκετά συχνά. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές καθαρισμού χαλιών, η συχνότητα των οποίων πρέπει να διαφέρει, ώστε το χαλί να συντηρείται σωστά, να διατηρείτε ζωντανό για χρόνια και να απολαμβάνετε ανενόχλητοι την άνεση που σας προσφέρει.

Μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας στο σπίτι, οποιοδήποτε χαλί ή μοκέτα. Ο πιο απλός τρόπος, είναι μια ηλεκτρική σκούπα ή ένας ατμοκαθαριστής, που αποτελούν τα απαραίτητα σύνεργα για να καθαρίσετε ένα χαλί που δεν έχει δύσκολους λεκέδες και χρειάζεται απλά ένα καλό φρεσκάρισμα. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να έχετε μια βασική υγιεινή. Όσον αφορά τον ατμοκαθαριστή, πρέπει να γνωρίζετε ότι απλά τα φρεσκάρει, δεν τα καθαρίζει. Επίσης, καθώς δεν επιτρέπεται να προσθέσετε καθαριστικό μέσα στο δοχείο του νερού, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες ξύδι ή μαλακτικό για απολύμανση και άρωμα φρεσκάδας.

Ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε, ένα απλό εβδομαδιαίο σκούπισμα από μόνο του δεν αρκεί. Η συμβουλή μας είναι κάθε 1-2 χρόνια να κάνετε έναν καθαρισμό σε βάθος, πράγμα που μπορεί να γίνει από ειδικό, αλλα με λίγη καλή θέληση το κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι με «πράσινο» τρόπο, ακολουθώντας την παρακάτω απλή διαδικασία.

Αρχικά, σκουπίστε καλά το χαλί σας και από τις δυο πλευρές. Έπειτα απλώστε μαγειρική σόδα, αφήστε την για μισή ώρα και έπειτα καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια, βάλτε σε ένα μπολ λευκό ξύδι με χλιαρό νερό σε αναλογία 1 προς 3. Πάρτε ένα βουρτσάκι, τινάξτε το για να φύγουν τα πολλά νερά και καθαρίστε το χαλί με μαλακές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ύφανσης για να μην χαλάσετε τη σύνθεσή του.

Το ξύδι, εκτός από αντιμικροβιακές ιδιότητες, απομακρύνει τις οσμές και αναζωογονεί τα χρώματα του χαλιού. Αν το χαλί σας έχει και κρόσια, τρίψτε τα προσεκτικά με λίγο απορρυπαντικό σε ένα βουρτσάκι. Μόλις τελειώσετε τη διαδικασία, αφήστε το σε δροσερό μέρος -προσοχή να μην το βλέπει ο ήλιος γιατί αλλοιώνει τα χρώματα του- για να στεγνώσει. Με τον παραπάνω τρόπο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ένα βαθύ καθαρισμό στο χαλί σας και να το έχετε έτοιμο για φρέσκια και καθαρή χρήση. Μπορείτε ακόμα να το αποθηκεύσετε μέχρι την επόμενη χρονιά.

Διακόσμηση

Ωστόσο,την καλή και συχνή προσωπική φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε στα χαλιά σας, συμβουλεύουμε κάθε 4-5 χρόνια να τα αφήνετε στα χέρια ενός ειδικού. Ένα βαθύ επαγγελματικό καθάρισμα θα κάνει το χαλί σας να αναπνεύσει και θα το απαλλάξει από κάθε βρωμιά είς βάθος. Ειδικά στην περίπτωση όπου υπάρχει κάποιος αλλεργικός μέσα στο σπίτι, καλό θα ήταν η επαγγελματική περιποίηση του χαλιού σας να καθιερωθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα. Αν σας ανησυχεί το κόστος καθαρισμού, αυτό κυμαίνεται σε λογικές τιμές και καθορίζεται από την ποιότητα και το μέγεθος του χαλιού.

Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αμέτρητα ταπητοκαθαριστήρια που θα παραλάβουν από τον χώρο σας το αγαπημένο σας χαλί, επιστρέφοντάς το λαμπερό και υγιές, έτοιμο για νέες σπιτικές «περιπέτειες»!

Share This: