Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας κι έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν μια εναλλακτική για το κανονικό τσιγάρο τους. Ένα από τα πλεονεκτήματα του κανονικού τσιγάρου, στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι καπνιστές είναι περισσότεροι από τους μη καπνιστές, είναι το πόσο εύκολο είναι να το βρει κανείς.

Τα τσιγάρα πωλούνται κυριολεκτικά παντού και το μόνο που έχει να κάνει για να τα απολαύσουν οι καπνιστές, είναι να πάνε σε ένα περίπτερο και να ζητήσουν την μάρκα τους. Αυτό δεν συμβαίνει όμως με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια φαινομενικά πολύπλοκη αλλά στη πραγματικότητα πολύ απλή συσκευή, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι που θέλουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτική του καπνίσματος διστάζουν να το αγοράσουν αφού δεν ξέρουν τίποτα γι’ αυτό, οπότε και φοβούνται είτε ότι θα «πιαστούν κορόιδο» είτε ότι θα πάρουν μία επικίνδυνη συσκευή. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά μέρη ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου για να μπορείτε να κάνετε πιο πληροφορημένα την επιλογή σας.

ecig parts explained

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τρία μέρη: τον ατμοποιητή, τη μπαταρία και το στόμιο ή τανκ. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Ατμοποιητής:

Ο ατμοποιητής είναι με απλά λόγια η καρδιά ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συνήθως βρίσκεται στο μέσο της συσκευής και «δουλειά» του είναι να ατμοποιεί το υγρό αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τον ατμό που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία τον εισπνέει ο χρήστης, γι’ αυτό η όλη διαδικασία είναι γνωστή σαν άτμισμα αντί για κάπνισμα. Η ατμοποίηση του εν λόγω υγρού γίνεται μέσω μίας ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης η οποία παράγει τη θερμότητα που χρειάζεται για να πετύχει η όλη διαδικασία.

Η αντίσταση αυτή συνήθως είναι τυλιγμένη σε ένα άκαυστο φυτίλι για πιο αποδοτική καύση αλλά και για να μην έχει ο ατμός γεύση καμένου. Η αντίσταση και ο υγροποιητής είναι στην ουσία αναλώσιμα μέρη αφού φθείρονται και χρειάζονται συχνή αντικατάσταση για να γίνεται σωστή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μία αντίσταση μπορεί να κρατήσει από μία εβδομάδα έως ένα μήνα ανάλογα με τη χρήση και τον τύπο του ηλεκτρονικού τσιγάρου και το κόστος της είναι πολύ χαμηλό, λιγότερο από ένα ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Ο ατμοποιητής κρατάει μερικούς μήνες και το κόστος του ποικίλει.

Μπαταρία:

Η μπαταρία βρίσκεται στο κάτω μέρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τροφοδοτεί τη διαδικασία ατμοποίησης με την ενέργεια που χρειάζεται για να επιτύχει. Τα βατ και τα βολτ της μπαταρίας του κάθε ηλεκτρονικού τσιγάρου εξαρτώνται από τη χρήση που θέλει να κάνει ο χρήστης, δηλαδή το πόσο συχνά θα «παίρνει τζούρα».

Επίσης, το μέγεθος μίας μπαταρίας κυμαίνεται από μικρό και διακριτικό σε μεγάλο και βαρύ, ανάλογα πάντα με την αυτονομία και τη συχνότητα της χρήσης που επιθυμεί ο κάθε «ατμιστής». Οι μπαταρίες είναι επαναφορτιζόμενες με εξαίρεση αυτές των τσιγάρων μίας χρήσης τα οποία και δεν μπορούν να ξαναφορτίσουν.

Το στόμιο ή τανκ

ecig τμήματαΠρόκειται για το τελευταίο μέρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αυτό δηλαδή που είναι πιο κοντά στο στόμα μας. Το μέρος αυτό δεν έχει κάποιο στάνταρ όνομα. Άλλοι το αποκαλούν στόμιο γιατί σε αυτό βρίσκεται το επιστόμιο στο οποίο τοποθετεί ο ατμιστής τα χείλη του, άλλοι το αποκαλούν τανκ (δεξαμενή) γιατί είναι το μέρος που περιέχει το υγρό αναπλήρωσης ενώ κάποιοι το αποκαλούν και φιλτράκι γιατί στα μικρά μοντέλα και στα μοντέλα μιας χρήσης μοιάζει με το φίλτρο ενός κανονικού τσιγάρου.

Ασχέτως ονόματος όμως, πρόκειται για το μέρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει το υγρό το οποίο ατμοποιείται και εισπνέεται από τον χρήστη. Τα στόμιο μπορεί να είναι μονοκόμματο, δηλαδή να είναι στην ουσία μία αμπούλα με υγρό ατμίσματος που να κουμπώνει πάνω στον ατμοποιητή και η οποία θα πρέπει να αντικαθίσταται όταν τελειώσει το υγρό ή τύπου «δεξαμενή», οπότε και ο χρήστης μπορεί να ξεβιδώσει το επιστόμιο ή να χρησιμοποιήσει κάποια άλλη μέθοδο για να αναπληρώσει το υγρό μόνος του όταν αυτό τελειώσει.

 

Share This: