Η ελληνική κουλτούρα σήμερα

Ένα από τα κυριότερα πράγματα για τα όποια έγινε γνωστή η Ελλάδα διεθνώς είναι η ελληνική κουλτούρα. Τα στοιχεία αυτής της παραδοσιακής μας κουλτούρας είναι που γοητεύουν τους ξένους ακόμα και μέχρι σήμερα και τους ωθούν με την πρώτη ευκαιρία να θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα παρά την άσχημη εικόνα που έχει δημιουργήσει η χωρά στο εξωτερικό εξαιτίας των οικονομικών της προβλημάτων. Οι ξένοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και αυτό που περιμένουν είναι να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία, την αγάπη του Έλληνα για το γλέντι, το ελληνικό φιλότιμο και την εργατικότητα δηλαδή όλα εκείνα τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της αυθεντικής ελληνικής κουλτούρας. Όμως τα τελευταία χρονιά αν κοιτάξετε γύρω σας με καθαρή ματιά θα διαπιστώσετε ότι στην Ελλάδα δεν ευδοκιμεί πλέον η ελληνική κουλτούρα!

Η ελληνική φιλοξενία

touristic-greekΗ περιβόητη και χιλιοειπωμένη ελληνική φιλοξενία υπάρχει ως κράχτης σε τουριστικούς οδηγούς και σε site ξενοδοχείων αλλά στην ελληνική καθημερινότητα δύσκολα τη συναντάς πλέον. Η φιλοξενία των Ελλήνων έχει περιοριστεί μονό στους αγαπημένους και στους πολλοί οικείους τους ανθρώπους. Οι άγνωστοι πόσο μάλλον οι ξένοι αντιμετωπίζονται μάλλον σαν κακοποιά στοιχεία που θα βλάψουν ενδεχομένως τα υπάρχοντα τους μπορεί και την ζωή τους όποτε προτιμότερο είναι να τους κρατάμε σε όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση. Οι εποχές μας έχουν επιβάλει να συνυπάρχουμε με εντελώς διαφορετικούς ανθρώπευε από μας που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε και να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αντί αυτού αναγκαζόμαστε να κρατάμε μια αμυντική στάση για να σιγουρευτούμε ότι δεν κινδυνεύουμε. Η ελληνική φιλοξενία με αυτό τον τρόπο μπορεί να μην έχει εκλείψει ακόμα αλλά οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση…

Το ελληνικό γλέντι

Θυμηθείτε τις παλιές ελληνικές σειρές. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην συναντήσει κάνεις τραγούδι και χορό και όχι ότι και ότι αλλά αληθινό ξεφάντωμα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γλέντι και διασκέδαση για τους νέους σημαίνει μια πολύωρη βόλτα για καφέ στην όποια θα βρεθούν με άλλους για να χωθούν ο καθένας στην οθόνη του κινητού του με την ησυχία του. Όσο για τις νυχτερινές εξόδους της ελληνικής κουλτούρας αυτές απαιτούν ξεφάντωμα σε κλαμπ του τα υψηλό ντεσιμπέλ των ήχων δεν επιτρέπουν ούτε α ακούσεις ούτε φυσικά να ακουστείς.

Ελληνικό φιλότιμο

parthenon-greek-cultureΤο χαρακτηριστικό που ξεχώριζε ίσως τους Έλληνες από όλους τους άλλος λαούς είναι το φιλότιμο. Για αυτό και αν παρατηρήσετε δεν θα βρείτε εύκολα λέξη σε άλλη γλωσσά που να αποδίδει την έννοια φιλότιμο με ακρίβεια. Η βάση της ελληνικής κουλτούρας ,το φιλότιμο, καταρρέει σήμερα. Το φιλότιμο έχουν αντικαταστήσει διεθνείς έννοιες όπως το χρήμα και το συμφέρον. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το προσωπικό τους συμφέρον και την ατομική τους καλοπέραση και θεωρούν άλλες μη χρηματικές άξιες περιττές χαζομάρες.
Όπως γίνεται αντιληπτό η αυθεντική ελληνική κουλτούρα έχει αλλοτριωθεί από διαφορές εισηγμένες ιδέες ,στάσεις ζωής και συμπεριφορές που αποδεχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να τις κρίνουμε και να είμαστε σε θέση να αντιληφτούμε τις συνέπειες τους στην ζωή μας αλλά κυρίως στην αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας σαν Έλληνες κα Ελληνίδες. Οι συνέπειες όμως υπάρχουν και είναι εδώ! Έχουμε χάσει πολλά από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κουλτούρας μας και έχουμε γίνει ίδιοι με όλους τους υπόλοιπος λαούς της Ευρώπης.

Share This: